Banbak

Projekt Banbak napravljen je u suradnji sa kolektivom Cochenko iz Pariza u sklopu projekta Da-Ta Place.

Da-Ta Place je ime za prostor u četvrti Belleville koji je zapravo dimenzijom dovoljno velik da bude omanji trg, a nakon što je ukinuta jedna od dviju prometnica on je ostao prepušten spontanom korištenju… Cochenko koristi priliku i taj prostor prisvaja kao svojevrsni dvogodišnji laboratorij gdje ispituje odnose između prostora, prakse korištenja te samih korisnika. Studije koje su trajale tijekom 2 godine, vođene u različita doba dana i različita sezonska doba otkrile su bogatstvo i kulturnu raznolikost jednako kao i značajnu kohabitaciju različitih društvenih slojeva, ali bez neke značajnije interakcije. Pošto je raznolikost korištenja kao i korisnika od krucijalne važnosti za budućnost i kvalitetu nekog javnog prostora, cilj kolektiva bio je kreirati kreativne i svečane trenutke koji bi favorizirali i potaknuli poroznost tj. miješanje svjetova između kojih do tada nije postojala neka izmjena i interakcija.

Za jednu od predviđenih tema radionice na trgu bilo je potrebno osmisliti urbanu opremu koja će biti hibrid između klupa i tegli za sadnju biljaka, a čija realizacija je predviđena za vrijeme dvodnevne radionice. Cochenko je dobio zeleno svjetlo da postavi urbanu opremu na trg u razdoblju od 3 mjeseca a cilj je bio napraviti svojevrsni prototip čija uloga jest ispitivanje mogućnosti postavljanja trajnije urbane opreme na trgu.

Pri koncipiranju ideje trebalo je voditi računa da se urbanom opremom oko rasvjetnih tijela ne preusmjere postojeća kretanja prolaznika na trgu, kreirati namještaj koji će biti drugačiji od uobičajenog standardiziranog mobiljara, kreirati jedan jedinstveni “tečni” mobiljar za kojeg na prvi pogled ne možemo zaključiti gdje završava klupa, a gdje počinje tegla za bilje, predvidjeti različite nivoe koji će potaknuti različite načine njegova korištenja ali koji će i implicirati različite korisnike.

 

Godina i mjesto realizacije: 2012., Pariz

https://cochenko.jimdo.com/les-créations/un-banbak-2013/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *