Orah, kuća i terasa

Priča o nastanku ove kuće možda ima pomalo neuobičajeni slijed. Inverzni no nimalo ne i krivi proces u promišljanju i osmišljavanju prostora gdje veliku ulogu doživljaja čini sama priroda. Prvo, prije svega, postojao je orah, drvo koje je činilo savršen prirodni hlad i prvi prostor boravka bez zidova. Zatim s vremenom oko oraha izgrađena je terasa, a tek potom na red dolazi ideja o gradnji kuće.

Padina parcele koja vizure usmjerava prema obližnjoj šumi a prije svega na Klek, planinu prepoznatljiva obrisa, te položaj postojeće terase bili su prvi i jedini uvjeti u procesu osmišljavanja novog objekta. Bez potrebe za pretjeranim koketiranjem i referiranjem na postojeće i tradicionalno u okruženju, bez želje za osvajanjem i odobravanjem, ona je samo kuća na brdu, ekstenzija terase i zatvoreni vidikovac. Jedini usvojeni oblikovno funkcionalni elementi tog podneblja jesu kosi krov, kompaktnost tlocrta, te prisutnost drva u oblikovanju oplošja.

Tlocrtne je površine 60ak kvadrata – sa malenom podrumskom etažom za ostavu, prizemnim dijelom boravka i kuhinje te prostorom za spavanje na galeriji. Jednako kako se nastojala ostvariti prostorna protočnost između eksterijera i interijera, prije svega u smislu povezivanja unutarnje kuhinje, ljetne kuhinje i terase, tako se ta protočnost i jedinstvenost prostora nastojala ostvariti i u unutrašnjosti. Čitava kuća sagledava se kao jedinstveni volumen, te se iz svakog njezinog dijela pruža pogled na van. Prostor kuhinje i kupaone čine kompaktni mini volumen i jezgru unutar većeg volumena kuće, a iznad čega je smještena galerija. Konstruktivno čitava kuća izgrađena je od porobetona, osim podrumske etaže i temelja, što je omogućilo znatno ubrzanje i pojednostavljenje gradnje na datoj lokaciji. Fasada je izvedena kao ventilirana,daskama sibirskog ariša slaganih na utor i pero, te zatim impregnirana drvnim katranom u dva sloja, prirodnim premazom za zaštitu drva.

Danju izvana crni kompaktni i hermetični volumen se uvečer prilikom osvjetljavnaja interijera omekšava svjetlosnim trakama koje se ocrtavaju kroz proreze škura, sa simboličnim prelaskom dnevnog scenarija i promatranja okoline iz njezine unutrašnjosti na noćni scenarij i gledanje na tu kuću iz okoline i mraka.

Fotografije: Jure Živković

Lokacija: Gorski Kotar

Suradnici: Stjepan Breber – elektrotehnički projekt, Ivan Radman – građevinski projekt
Izvođač: Građevinski obrt Petrlin, Karlovac, Zlatko Petrlin
Suradnici: stolarski radovi-eksterijer: Nenad Babić, rasvjeta: Stevo Korkut, stolarski radovi-interijer: Saša Tkalčić/Lider Interijeri
Pejzažno uređenje: Ana Horvath/Vrtlarica
Godina i mjesto realizacije: 2016., Gorski kotar

http://www.designboom.com/architecture/tomislav-soldo-walnut-tree-house-croatia-03-02-2017/

http://www.archdaily.com/806320/walnut-tree-house-and-terrace-pro-s

https://www.dwell.com/article/gorski-kotar-house-369f1ffb

http://www.contemporist.com/small-black-house-countryside/

http://www.catalogodiseno.com/2017/03/03/tomislav-soldo-cabana-en-gorski-kotar-croacia/

http://www.journal-du-design.fr/architecture/petite-maison-noire-campagne-croate-tomislav-soldo-88456/

https://vizkultura.hr/orah-kuca-i-terasa/

 

One thought on “Orah, kuća i terasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *