Kockica*poligon igara

Nakon zagrebačke radionice u sklopu projekta CityAcupuncture, jedan od izabranih prijedloga za realizaciju u cilju unaprijeđenja kvalitete urbanog života i ojačanja identiteta četvrti Savica, bio je i projekt « Kockica ».

Naziv je to za nekadašnju betonsku žardinjeru na pješačko kolnom platou između stambenih zgrada i rijeke parkiranih automobila, koja je uslijed nedostatka dječjih igrališta, zapuštena i ispražnjena, dobila novu namjenu u vidu dječjeg terena za nogomet.

Prijedlog intervencije odnosi se na artikulaciju spomenutog prostora, sanaciju poda i okolnog zidića. Dodatna vrijednost pokušava se ostvariti i osmišljavanjem igara na podu igrališta unutar perimetra zidića. Na taj način poziva se i manju djecu da zauzmu taj prostor te ga svojom prisutnošću i novim načinom korištenja dodatno oplemene .

Druga po redu radionica pod nazivom « Iscrtavanje igara kredom » uz pomoć i sugestiju djece bavila se istraživanjem smještaja igara na lokaciji obzirom na prostorne mogućnosti kao i intenzitet prometa.

Rezultat radionice bio je poligon igara zamišljen i koncipiran po sljedećim točkama:

1) sve igre iscrtane na podu, a koje podrazumijevaju značajniju dinamiku kretanja djece (trčanje, poskakivanje, skakanje i sl.) iz sigurnosnih razloga smještaju se unutar zidića Kockice tj. uz unutašnje bočne stranice zidića nogometnog igrališta.

2) perimetar čitavog igrališta opcrtati signalizacijskom trakom u obliku otisaka a čija bi funkcija bila podsjetiti vozače na blizinu prisutnosti djece, te kao suptilna poruka na usporavanje vožnje. Prostori uz bočne strane Kockice izvan zidića, a na kojem se danas parkiraju stanari, zamišljeni su kao “parterni murali”.  Njima se nastoji potaknuti vozače da svoja vozila parkiraju drugdje, omogućujući svojom odlukom ne-parkiranja dječju nesmetanu igru.

3) linijsko-plošne elemente koji čine podlogu igara svesti pod zajednički nazivnik – brand Kockice (šesterokut kao izometrijski prikaz kocke)

4) Kreiranje igre Kockice koja će privući nove korisnike iz čitavog kvarta

Igra je zamišljena da se igra u dvoje, s igračima koji stoje na svojim startnim poljima. U svakom “potezu” igrači skaču na jedno prazno polje. Cilj je u što manje poteza doći do posljednjeg polja. Igrač smije skočiti samo na polje u kojem već ne stoji igrač, osim na velika polja u kojima je dozvoljeno stajanje oba igrača. Prazna polja tj. linijski iscrtana su polja iz kojih se smije skakati samo skupljenih nogu.

Različite udaljenosti pojedinih polja, kao i ograničavanje načina preskakivanja iz polja u polje (skupljenih nogu / raskorakom) razvijaju se motoričke sposobnosti, dok se promišljanjem kako najbržim putem doći do cilja ili pak stajanjem u nekom polju onemogućiti napredovanje protivnika potiče razvijanje taktičkih vještina djeteta.

Godina i mjesto realizacije: 2013., Zagreb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *