Perlescope

Projekt Perlescope, nastao u kolaboraciji sa Julianom Gotillom, inicijalno je osmišljen u sklopu 9. Međunarodnog Bijenala Dizajna u Saint Etiennu 2015.

Tema bijenala – Pojmovi ljepote (Les sens du beau) koja je prije svega evocirala propitivanje estetskih vrijednosti – bila je snažna inspiracija i povod na ukazivanje mogućnosti koje udruživanje znanosti i umjetnosti mogu pobuditi u nama. Ta misao vodilja poslužila je kao okidač jednog reverzibilno iteracijskog procesa sa željom uključivanja novih praksi i sudionika koji nemaju naviku sudjelovanja na događanjima poput bijenala, ali i približavanja umjetničkih praksi svakodnevnim potrebama građana.

perlescope

Osnovna intencija ovog participativnog projekta bila je potaknuti ljude na potragu za zaboravljenim i sakrivenim „draguljima“ u svakodnevnom im okruženju (perle = dragulj).

Kroz kreativno istraživanje i transkripciju gradskih vizura sudionike se poziva da podijele vlastito viđenje i poimanje sakrivene ljepote, a u toj potrazi koriste se vozilom opremljenim optičkom napravom koja kombinira značajke teleidoskopa i periskopa.  Svaki sudionik vlastitim odabirom kadra, vizulano modificiranog zahvaljujući prirodi optičkih elemenata, postaje (ko)autor niza neobičnih slika potom izloženih u sklopu izložbe Multitude u bivšoj Školi likovnih umjetnosti u Saint Etiennu.

Izložba Multitude (prev. Mnoštvo), koju je postavio i osmislio kolektiv Captain Ludd, obuhvaća pregled dizajnerskih djelatnosti koje odstupaju od uobičajeno prihvaćenih značenja te nudi uvid u projekte „po mjeri čovjeka“ gdje su procesi koncepcije i realizacije implicirali pokretanje nekih novih ekonomskih modela unutar zajednice.

Vozilo Perlescope razrađeno je i realizirano u suradnji s udrugom Amicale Laique du Cret de Roch te Obrazovnog centra Montravel koji provodi jedonogodišnje programe prekvalifikacije. U vidu praktičnog dijela programa polaznici su u tromjesečnom periodu usvajali vještine razumijevanja te čitanja arhitektonskih nacrta, promišljali o mogućnostima korištenja vozila u druge svrhe te se naposljetku posvetili realizaciji vozila koje je u potpunosti izvedeneo reciklažom otpada.

Optički elementi teleidoskopa – od razrade same ideje pa sve do realizacije gotovog proizvoda – napravljeni su u suradnji s Institutom Ruđer Bošković – Laboratorijem za optiku i tanke slojeve u Zagrebu. Kroz niz susreta i kratkih radionica na tjednoj bazi, u periodu od dva mjeseca pokušavalo se iznaći najbolja performativna obilježja u odnosu na željeni efekt, i sve to u duhu projekta „zero cost“. Završni rezlutat te suradnje bila su dva teleidoskopa – jedan trokutastog te jedan kvadratičnog presjeka.

Vozilo je napravljeno u Saint Etiennu, teleidoskopi su napravljeni u Zagrebu, a Perlescope je svoju konačnu montažu i objedinjavanje doživio prilikom otvorenja izložbe Multitude na Bijenalu 13. ožujka 2015.

Već sljedećeg dana Perlescope se otisnuo na svoja dva kotača i krenuo brdovitim uličicama četvrti Cret-de-Roch u Saint Etiennu, gdje su njegovi stanovnci i prolaznici djelili svoja razmišljanja i sjećanja na ovu znakovitu gradsku četvrt. U potrazi za vizurama, znamenitostima ali i detaljima, svako svjedočanstvo sudionika pretočeno je na izložbi u triptih fotografija gdje je prvo polje predstavljalo kadar s pratećom izjavom sudionika, drugi je bio taj isti kadar gledan kroz leću trokutastog a treći kroz leću četvrtastog teleidoskopa.

Projekt proveden u sklopu Bijenala Dizajna nastavljen je i nakon zatvaranja Bijenala, organizacijom malog natječaja kroz kojeg se odabralo desetak najboljih fotografija koje su potom poslužile za izradu razglednica predstavljajući novu viziju četvrti. Namjera je i da to iskustvo bude generator niza drugih projekata u prioritetnim područjima Saint Etienna.

Očekuje se mogućnost nastavka projekta u susjednim četvrtima s jednakim pristupom radu te slijedeći premise Perlescopa a to su poticanje dijaloga, susreta i razmjene znanja, te podizanje svijesti o procesima ko-koncpecije i ko-konstrukcije u svrhu jačanja socijalne kohezije.

Godina realizacije: 2015., Saint Etienne

https://www.facebook.com/perlescope/

https://vizkultura.hr/periskop-i-teleskop-na-2-kotaca/

http://www.biennale-design.com/saint-etienne/2015/en/biennial-off/?ev=design-et-l-esthetique-dans-le-monde-fabuleux-des-dechets-74

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *